sobota, 30 listopada 2013

Sałatka z pieczonym kurczakiem curry i pomarańczą

Kto prócz Andrzejów uświetni dzisiejszy dzień pysznościami?? Nie zważając na to czy ktoś świętuje czy też nie polecam przepis, który zaskoczy niejednego gościa w Waszym domu jak również Was samych! Historia tej sałatki sięga kilka lat wstecz gdy Ela (tak ta sama co kilka
notek niżej) znalazła w gazecie przepis na sałatkę z kurczakiem i pomarańczą. Nie ukrywam, że gdy powiedziała, że: "tak to może być dobre!" Spojrzałam się na nią z pewną dozą zwątpienia no ale dobra przecież mogę się mylić! No i właśnie wtedy się myliłam, bo sałatka jest przednia, nie rujnuje budżetu ze względu na ilość składników ograniczoną do minimum a do tego bosko smakuje! Myślę, że po tak dużej dawce pochwał przekonałam już wszystkich do wypróbowania przepisu na najprostszą sałatkę z kurczakiem na świecie jestem pewna, że u wielu z Was gdy ją wypróbujecie będzie 'number one' wśród imprezowych sałatek!:)


Składniki:

1 spory filet z piersi kurczaka
1 puszka groszku konserwowego
4-5 sporych marchewek
1 marynata staropolska firmy KAMIS do mięs
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki curry
majonez

Z oleju i przyprawy zrobić marynatę, natrzeć pierś odstawić do lodówki na min. 1h (ja robię tak, że kurczaka marynują dzień wcześniej, żeby przeleżakował noc w lodówce wtedy jest najlepszy!)
Marchew ugotować na półtwardo.
Pierś z kurczaka upiec na złocisto w temp. 180stopni (trzeba pilnować, żeby pierś się nie spaliła)
Wystudzone mięso pokroić w kostkę, podobnie potraktować marchewkę.
Do kurczaka i marchwi dodać groszek.
Całość połączyć z 2-3 czubatymi łyżkami majonezu, sokiem z pomarańczy i curry.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do 'przegryzienia się' na kilka godzin do lodówki.


Menu party! Imprezowe przekąski

6 komentarzy:

  1. Witam,
    Pragnę zauważyć, że na Podkarpaciu pomarańcze to owoce. Tu je się je osobno. Proszę zaprzestać tych herezji i wrzucić przepis na pieczoną mewę czy co to tam jecie na Pomorzu.

    Pozdrawiam,
    zbulwersowana członkini Koła Gospodyń Wiejskich Walczących z Pomorskim Wpływem na Polską Tradycyjną Kuchnię bez Pomarańczowych Herezji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Judyto
      Pieczona mewa w sosie na bazie wody z Bałtyku będzie na święta, zapraszam na degustację! ;)

      Usuń
  2. Piszesz,ze calosc polonczyc z sokiem z cytryny....gdzie w przepisie jej nawet nie podajesz... A co z tym sokiem z pomaranczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wybacz mój błąd mając na myśli sok z pomarańczy podany w składnikach w przygotowaniu nie wiem sama czemu napisałam cytrynowy (już poprawiłam) przepraszam za zamieszanie, zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  3. Ależ czepialskich tutaj masz :) Dziękuje za wpis w akcji menuparty ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako żywo Babcia Bronia nie robili takich sałatek... Hmmm... jeśli Ty mówisz że pyszne to wierzę, ale Hurma i Czereda to banda tradycjonalistów. Jasiek dzisiaj nawet kaszę wąchał, bo stwierdził, że coś inaczej wygląda. Powiedziałam po chamsku, że myszy w komorze do niej naszcz... ale o dziwo: zjadł, bo to był gulasz z serc z kaszą perłówką, więc przełknął zniewagę ;-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly