środa, 19 marca 2014

Oleje Zielony Nurt i przepis na pyszny sos sałatkowy.

Jakiś czas temu zostałam poproszona o przetestowanie oleju rzepakowego z firmy Zielony Nurt, firmę, która zajmuje się produkcją świeżych olejów tłoczonych na zimno i muszę szczerze przyznać, że byłam niesamowicie zaskoczona jak olej, który używam na co dzień (również rzepakowy) może różnić się od tego z Zielonego Nurtu, olej świetnie nadaje się do sosów sałatkowych, bo z łatwością może zastąpić tak modną w dzisiejszych czasach oliwę z oliwek, która nie ma co ukrywać ze względu na to, że jest pozyskiwania z oliwek nie jest tak bliska naszym sercom jak nasz rodzimy rzepak :)

Olej Rzepakowy firmy Zielony Nurt - powstaje w starannie wyselekcjonowanych nasion oraz odmian polskiego rzepaku o wysokiej zawartości NNKT, witamin A,E,D3 i K. Jego charakterystyczny smak oraz intensywnie żółty kolor nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Olej ten ma prawie identyczny skład biochemiczny jak oliwa z oliwek. Trwałość 8 miesięcy. Należy przechowywać go w temp. do 20stopni Celsjusza. 



A teraz czas na przepis na pyszny sos do sałatek z dodatkiem oleju rzepakowego :)

Składniki:
dwie łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wody
3 łyżki oleju rzepakowego
pół drobno posiekanej cebulki
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
2 średnie lub 1 duży ząbek przeciśnięty przez praskę
cukier/miód
sól
pieprz

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem/miodem, odstawić na 15minut. Dodać do sałatki.
Sos głównie pasuje do surówek z kapusty pekińskiej, różnego rodzaju sałat oraz ogórków.
Pycha! :)

1 komentarz:

Printfriendly