poniedziałek, 26 maja 2014

Grillowany kurczak w jogurtowej marynacie

Piersi z kurczaka są takim typem mięsa, że można przygotować je na milion sposobów ten serwowany dzisiaj idealnie wpasowuje się w poniedziałkowe fit klimaty na moim blogu :) Swoją drogą trochę Was tu zaniedbuję ale niestety moje życie kuchenno-blogowe nieco kuleje za sprawą dość intensywnego życia osobisto-zawodowego stąd przepisów jak na lekarstwo ale mam nadzieję, że w lipcu będzie już nieco luźniej to nadrobię wszystkie zaległości, będę gotować się do gotowania, że hoho i nie tylko do gotowania hihi ;)
Ok ale do rzeczy, bo jak to pewna Judyta mawia, bez siania ziarna ;) Kurczak, na którego przepis poniżej jest przepyszny, soczysty, mięciutki i po prostu rozpływa się w ustach. Przepis obmyśliłam sama aczkolwiek z pewnością ktoś przede mną również wpadł na tak samo genialny pomysł.

Składniki:
1 duży filet z kurczaka
1 duży jogurt naturalny
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
sól, pieprz, cukier do smaku

Filet pokroić w paski. Posolić i popieprzyć.
Jogurt wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czosnkowym jogurtem zalać pokrojonego kurczaka, odstawić do lodówki na 2-3h po tym czasie grillować na patelni lub grillu.
Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza i sałatka :)

2 komentarze:

  1. Bez siania ziarna: wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ho, ho, i jeszcze kasza na podściółkę, bardzo fitaśnie!
    P.S. I bez parmezanu, ma się rozumieć, hłe hłe :-D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly