czwartek, 25 września 2014

Faszerowane papryki

Papryka to warzywo bardzo wdzięczne mimo to zazwyczaj zajadam je w formie surowej lub marynowanej. W tym roku los papryki w mojej kuchni się odmienił i postanowiłam ją nadziać! Nadzianie papryki wyszło bardzo smakowicie toteż postanowiłam podzielić się z Wami moimi nowymi kulinarnymi dokonaniami :) Papryka w tej formie jest niezwykle sycąca i może służyć spokojnie za samodzielny obiad, mniam!

Składniki:
6 średniej wielkości papryk

Farsz:
2 woreczki ryżu
500g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego PRYMAT
1 jajko
pieprz, sól,
1 ząbek czosnku

Ugotowany ryż ostudzić. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Do ryżu dodać mięso mielone, cebulę, jajko, czosnek i przyprawy. Wyrobić na spoistą masę.
Papryki umyć, Ostrożnie odciąć część z ogonkiem w taki sposób aby powstały "przykrywki", oczyścić z gniazd nasiennych. Nadziewać farszem. Przykryć kapturkiem.
Blaszkę posmarować olejem, ułożyć papryki, między paprykami można poukładać ćwiartki cebuli (u mnie nieobrana).
Piec w temp. 180stopni przez ok. 60-65min. (aż "kapturki" będą nieco przypieczone).
Można podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym.


Paprykujemy 5

2 komentarze:

  1. No, pysznie wygląda ta papryczka. Robię podobnie, tylko jeżeli mogę coś poradzić to ogonki wyjmuję przed pieczeniem i wkładam po upieczeniu- takie żywe. Czasami potem nawet machają- ha, ha.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly