wtorek, 4 listopada 2014

Kebabowa karkówka z piekarnika

Karkówka to chyba moja ulubiona postać wieprzowiny. Można z niej wyczarować niejeden obiad a kombinacji z wykorzystaniem tego mięsa jest chyba liczba nieskończona! Gdy tylko zauważyłam w sklepie napis 'Karkówka Cena promocyjna...' mój zmysł łowcy wyostrzył się i tak oto zakupiłam 1,5 kilo mięsiwa, przytargałam do domu i postanowiłam stworzyć coś na obiad w ten sposób zrodził się pomysł na danie, na które przepis poniżej :)

Składniki:
1kg karkówki pokrojonej w plastry (ok 1-1,5cm)
1 opakowanie przyprawy kebab gyros
3 duże cebule
2 szkl. ketchupu pikantnego
2 łyżki majonezu
3 czubate łyżki musztardy

Mięso lekko rozbić tłuczkiem natrzeć obficie przyprawą.
Ketchup, majonez i musztardę wymieszać, doprawić pieprzem do smaku (gdy będzie zbyt mało pikantne).
Przyprawione kotlety smarować z obu stron marynatą. Układać w pojemniku warstwami. Po każdej warstwie mięsa posypać pokrojoną w grube pióra cebulą (2 sztuki).  Zakryć szczelnie, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć mięso na blachę, posypać cebulą (1sztuka). Przykryć folią aluminiową zapiekać ok.40min. Po tym czasie zdjąć folię, zapiekać przez kolejne 20min. Podawać z ulubionymi dodatkami :)

22 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na karkówkę:) Też bardzo lubię to mięsko i zawsze staram się coś innego z niego wykombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzicie, Ty masz już zmysł łowcy jak Mamcia! Ja tyż niucham po sklepach, co tam można kupić w ludzkiej cenie i do tego dobieram dania :-)
    P.S. Polecam te placuszki z wątróbki, zaskoczysz swoją Watahę na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam karkówke w każdej postaci a ta w ogóle do mnie przemawia.Wygląda znakomicie i pewnie tak samo pachnie.Napewno będzie często gosciła na moim stole w takiej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam! Mięsko wyszło przepyszne!! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna jest ta karkoweczka:) ..... przy okazji przeglądania bloga znalazłam kilka interesujących pozycji obiadowych:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło jest mi słyszeć takie komplementy, serdecznie witam w moich pysznych progach i zapraszam do rozgoszczenia się na dłużej :)

      Usuń
  6. w jakiej temperaturze piec??

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Właśnie dziś na obiad zrobiłam karkówkę wg tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można piec w naczyniu żaroodpornym

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie i mojej rodziny, nie dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jakim sensie nie dobre? Pytam bo sama chciałam ja przygotować na imprezę

      Usuń
  10. Zaraz się biorę za robienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można czymś zastąpić cebule?rodzina nie lubi :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie robię dziś na obiad, w smaku fajne. Jednak pieklam 2h w 190st. Mimo, że mam nowy piekarnik i zrobiłam wszystko jak w przepisie. Nie wiem jakim cudem mięso piecze się Wam w godzinę...

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam dzisiaj na obiadek :) bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly